Er is veel te vinden op social media. Dingen die je vooral wel moet doen om meer bereik te krijgen en interactie. Maar er zijn ook ongeschreven regels. Regels die je, als je ze te vaak overtreedt tegen je gaan werken. Je verliest fans, volgers en geloofwaardigheid. En om je daarvoor te behouden, deel ik ze met je.
Social
Het belangrijkste om te onthouden is het woord SOCIAL. Social media draait om relaties. Geven, geven, geven. Soms wat vragen en elkaar helpen. Het draait dus niet om jou, jouw bedrijf en jouw product.
Oke.. door met de 7 dingen die je niet moet doen op social media.
Alleen promoten van je producten
Dit is echt not done op social media. Alleen maar berichten plaatsen met foto’s van jouw producten/collectie etc. Je kunt niet een link plaatsen op je pagina, vervolgens niets doet en verwachte dat mensen je bericht gaan delen. Social media gaat om relaties, die moet je opbouwen en onderhouden. Ga online in gesprek met je fans, plaats berichten die aansluiten bij waar jouw volgers mee bezig zijn. Deel content van anderen, die relevant is voor jouw doelgroep. Plaats eigen social content en zo nu en dan mag je best een promotie bericht plaatsen. Maar zorg dat het voornamelijk social is in plaats van de andere ‘s’ van sales.
Faceloze social media profielen
Om een relatie op te bouwen via social media, is het hebben van een ‘gezicht’ op social media erg belangrijk. Mensen doen zaken met mensen, niet met een merk of een logo. Dus zorg ervoor dat jouw social media een gezicht heeft. Van jezelf, van je medewerkers. Maak jezelf herkenbaar. En plaats regelmatig een foto van jezelf of je medewerkers, zodat je profiel ook echt als persoonlijk ervaren wordt.
Vragen om terug te volgen
Niets irritanter dan dit. Je gaat iemand volgen en je ontvangt per ommegaande een privé bericht met een link naar een product of dienst van degene die je bent gaan volgen. Of onbekenden sturen je een vriendschapsverzoek en zodra je deze accepteert, krijg je direct een uitnodiging om de zakelijke pagina te liken. Dit is niet de manier om een relatie op te bouwen. Wat ik ook al een paar keer heb gezien is, dat mensen jouw pagina liken en je een privé bericht ontvangt met het verzoek hetzelfde te doen. NIET DOEN! Is niet netjes en helpt je uiteindelijk ook niet. Oprecht geïnteresseerde fans, zijn waardevoller omdat je deze ook kunt gebruiken als doelgroep om te adverteren op Facebook. Wil jij ook adverteren op Facebook, maar weet je niet hoe je het beste resultaat bereikt? Ik kan je hierbij helpen. Neem vrijblijvend contact met mij op voor meer informatie.
De tijdlijn bombarderen met berichten
Sommige mensen doen dit echt. Op Twitter bijvoorbeeld. De hele tijdlijn vol spammen met berichten. Verdeel je content. Op Twitter kun je best meerdere malen per dag posten, maar spreid de content over de dag. Hergebruik van content kan best op Twitter, omdat de houdbaarheid van een tweet erg kort is, maar bijvoorbeeld op Instagram is twee keer hetzelfde plaatsen niet aan te raden. Bekijk per social media kanaal wat het beste moment is om te plaatsen.
Teveel hashtags gebruiken
Op Instagram is het gebruik van meerdere hashtags normaal, maar ben op de andere social media kanalen erg terughoudend met het lukraak plaatsen van hashtags. Gebruik er bij Twitter en Facebook maximaal twee. Op Linkedin heeft het geen toegevoegde waarde, omdat je niet op hashtags kunt zoeken en bij Pinterest zijn de hashtags die je in een beschrijving meegeeft klikbaar. Ook hier geldt: gebruik ze met mate.
Niet reageren
Je plaatst een mooi bericht op social media en vervolgens doe je niets. Te druk met andere zaken of om wat voor reden dan ook. Fans reageren hierop en jij reageert niet terug. Dat doe je in de kroeg ook niet toch? Reageer altijd. Op die manier ga je de interactie aan met jouw doelgroep en bouw je een relatie op met jouw fans.
Met modder gooien
Niet doen. Kinderen doen dat wellicht met het buiten spelen, maar hou het netjes op social media. Het komt niet professioneel over en alles wat jij op social media zegt blijft vindbaar op social media. Bedenk dus goed hoe je wilt reageren op een vervelende reactie of een in jouw ogen onterechte recensie.