Welke mailings lees jij met aandacht en welke verdwijnen direct in de prullenbak? Misschien schrijf jij jezelf weleens uit. Wat hebben de mailings die je leest met elkaar gemeen? En wat valt je op aan de mailings die in het ronde archief verdwijnen? In deze blog ga ik je behoeden voor het maken van deze 10 fouten in e-mailmarketing.
Met e-mailmarketing kun jij op een hele eenvoudige manier een relatie opbouwen met jouw doelgroep. Als jij ervoor zorgt dat je waardevolle inhoud deelt, vinden mensen het helemaal niet erg om een mailing te krijgen van jou en belandt jouw mailing niet in de verwijderde items van de inbox.
-
Alle mensen mailen uit je netwerk
Om mensen te mogen mailen, moeten ze zichzelf actief aanmelden voor je e-maillijst. Hebben ze dat niet gedaan en zijn ze ook geen klant, dan mag je ze niet e-mailen. Ook niet als ze in je LinkedIn netwerk zitten of ze je al een keer gemaild hebben voor informatie of fan zijn op social media.
Je stuurt dan namelijk spam. Het roept ook veel irritatie op. Als de ontvanger zich uitschrijft en als reden aangeeft: spam dan kan dit gevolgen hebben. Het kan ertoe leiden dat jouw mailings niet meer aankomen bij de ontvangers, omdat een e-mailserver jouw mails niet meer ‘doorlaat’. Zonde dus.Wil je meer weten over het spamverbod, lees dan dit artikel van Autoriteit Consument & Markt.
-
Je mailing als bijlage in een normaal mailprogramma versturen
Je hebt maar een paar seconden de tijd om de aandacht van de lezer te ‘vangen’. Als een lezer eerst nog iets moet openen voordat hij het kan lezen, is dit een enorm afbreukrisico. Veel mensen nemen niet eens de moeite. Maak het je lezer zo makkelijk mogelijk. Gebruik een autorespondsysteem voor het versturen van je mailings, zoals Mailchimp, Autorespond, Active Campaign etc. Je kunt met zo’n programma de mailing mooi opmaken in je eigen huisstijl en direct versturen. Outlook en Gmail zijn prima geschikt om je zakelijke mail mee te versturen, maar niet voor het verzenden van een professioneel ogende mailing.
-
Geen structuur in je mailings
Dit is echt ‘killing’. Helemaal geen mailings versturen of zo onregelmatig dat je lezer er geen touw aan vast kan knopen qua frequentie. Lezers kunnen de mailing als spam ervaren, omdat ze al zo’n lange tijd niets van je gehoord hebben. Ze herinneren zich niet meer dat ze zich hebben ingeschreven. Dus maak een planning die je vol kunt houden, ook als je het druk hebt. Of dat nu elke week is of 1 keer per maand, plan het in en hou je eraan. Je lezers rekenen erop, dus stel ze niet teleur!
-
NAAR JE LEZERS SCHREEUWEN
Nee, ik heb niet per ongeluk de Caps Lock aan laten staan. Dat is dit keer bewust gedaan, want dit bedoel ik dus. Wil je veel uitschrijvers dan moet je vooral mailings sturen met veel hoofdletters, veel !!!!!, felle kleuren, harde muziek of bewegende beelden. Ben zuinig op je lezers en doe de dingen met beleid. Denk goed na over welk beeldmateriaal ondersteunend is aan je boodschap en of de !!! echt nodig zijn.
-
Geen rekening houden met wat je lezer wilt lezen
Door in je nieuwsbrief alleen maar over je product/dienst te praten raak je de interesse van je lezers kwijt. Schrijf altijd met de lezer in gedachte. Wat is zijn probleem, waar worstelt hij mee?
Lezers schrijven zich in omdat ze jou zien als een expert. Iemand met kennis. Laat dat ook zien in je mailing. Vraag regelmatig waar je lezers meer over willen weten. Dit kun je doen in een van je mailings, schrijf eens de meestgestelde vragen op die klanten je stellen en verwerk die in een mailing of vraag het ook eens op social media. Onlangs heb ik dat op Facebook gedaan en dat leverde leuke reacties op.
-
Stuur een ‘grijze muis’ mail
Ken je de ‘grijze muis mailing? Nee? Vast wel, maar hij is niet blijven ‘hangen’ in jouw gedachte. De mailing viel niet op in de berg met mailtjes die jij elke dag in jouw inbox voorbij ziet komen. Zorg er dus voor dat jouw mailing opvalt, maar niet overschreeuwt. Een mailing die past bij je huisstijl qua beeld, kleur-en woordgebruik, waarbij de lezer een herkenning ziet met jouw website en of blog.
-
Speel verstoppertje
Ik zie ze nog regelmatig. Of moet ik nu zeggen, ik zie ze niet? Websites waarbij nergens is terug te vinden wie de mensen achter het bedrijf zijn. Ik haak dan persoonlijk al af. Mensen doen zaken met mensen, niet met een website. Maak jezelf en je team dus zichtbaar. Dit kan natuurlijk ontzettend goed met de ‘over mij’ pagina op je website. Of gebruik een herkenbare foto in je mailing. Natuurlijk is social media ook uitstekend geschikt om af en toe een professionele selfie te delen.
-
Verstop je inschrijfformulier
Je inschrijfformulier verstoppen op je website is echt funest voor de groei van je e-maillijst. Je hebt maar een paar tellen om de aandacht te trekken. Als de websitebezoeker moet gaan zoeken op je website naar een inschrijfformulier dan ben je hem kwijt. Zet je inschrijfformulier dus duidelijk zichtbaar op je website. Dit kan in de rechterkolom, onderaan in de ‘footer’ en met een welbekende popup bijvoorbeeld. De laatste is de meest effectieve manier;) Doe er je voordeel mee.
-
Stuur alleen jouw mailing en verder niets
Nu denk je wellicht: wat bedoel je daar nu weer mee? Ik leg het je uit. Lezers zijn geïnteresseerd in jou en wat jij doet en hoe jij dat doet. Dit kun je prima delen in een mailing. Het is natuurlijk een enorme eer, dat iemand zich voor jouw mailing inschrijft.
Waardeer je lezer dus ook regelmatig met een speciale korting voor de lezers van je mailings of een gratis download. Dit wordt erg gewaardeerd. Ook kun je denken aan exclusieve content of de eer om als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe ontwikkelingen.
-
Gebruik je mailing als verkoopbrochure
Jij hebt geweldige goede producten/diensten en je wilt dat natuurlijk aan iedereen laten weten. En hoe simpel kan het zijn. Je stuurt gewoon direct na aanmelding een mailing met jouw fantastische aanbod. Niet doen. Bouw eerst aan de relatie met de klant, ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Het is ontzettend belangrijk om eerst waarde te geven. Dus geef, geef en geef. Daarna kun je best je mailing zo nu en dan gebruiken om een speciaal aanbod te doen aan je lezers. Ook hier geldt, zorg voor een goede balans.
-
Bonustip: Noem je nieuwsbrief geen nieuwsbrief
Nog heel vaak ontvang ik een mailing in mijn inbox met als onderwerpregel bijvoorbeeld: nieuwsbrief juli. Dit zegt niets en is zo ontzettend jammer. De onderwerpregel is het eerste wat de ontvanger ziet. Dit is het moment om de ontvanger te triggeren om jouw mail ook daadwerkelijk te lezen. Besteed dus voldoende tijd aan het bedenken van een goede onderwerpregel.