Social media hoort tegenwoordig onderdeel te zijn van je communicatieplan. Dat weet iedereen inmiddels wel. Toch hoor ik regelmatig om mij heen dat ze niet weten wat ze moeten doen om succesvol te zijn op social media. Laatst nog, tijdens een workshop die ik gaf voor een netwerkgroep. De vrouwelijke ondernemers die ik toen sprak gaven stuk voor stuk aan dat ze social media inzetten om hun onderneming online te profileren, maar hadden ook nog veel vragen. De vragen die gesteld werden, worden mij vaker gesteld. Ik vond het een mooi moment om de 3 meest gestelde vragen in deze blog ook met jou te delen.
Waar kan ik mijn doelgroep op social media vinden?
Daar is natuurlijk lastig een eenduidig antwoord op te geven, want het is vooral afhankelijk van wie jouw doelgroep is. En daar zit vaak ook de crux. Als ik vraag wie de doelgroep is, dan krijg ik als antwoord, ondernemers of consumenten. Jemig… dat is een grote markt, dat is gewoon een hele bevolkingsgroep. Veel te groot om succesvol te kunnen zijn.
Als ik ga doorvragen en vraag naar de leeftijd, geslacht, woonplaats, opleiding, interesses, beroep en problemen etc. dan komt er al een veel gedetailleerdere doelgroep tevoorschijn. Deze stap ik ontzettend belangrijk, verderop in deze blog vertel ik je waarom. Neem hier uitgebreid de tijd voor. Dit is cruciaal om succesvol te zijn.
Ben je benieuwd welke doelgroepen er op welke social media actief zijn? Begin dit jaar is er een onderzoek geweest van Newcom naar het social media gebruik in 2016. Een geweldig onderzoek waarmee duidelijk wordt waar je jouw doelgroep kunt vinden op social media.
Hoe vaak moet ik berichten plaatsen op social media?
Wil je serieus werk maken van social media en dat hoop ik natuurlijk, dan moet je ook tijd investeren in het plaatsen van berichten. Social media marketing doe je er niet even bij. Om de vruchten te plukken van social media adviseer ik je om een doelstelling te bepalen. Wat is jouw doel met de inzet van social media? Merkenvoorkeur, klanttevredenheid of loyaliteit? Door dit vooraf te bepalen, weet je ook altijd wat je stip aan de horizon is.
En hoe vaak plaats je dan berichten? Ik adviseer voor bijvoorbeeld Facebook minimaal 1 keer per dag een bericht te plaatsen. En ja, ik hoor je nu al denken… spam ik dan niet? Nee, je spamt niet. Facebook bepaalt namelijk op een zakelijke pagina wie jouw berichten zien. Niet alle mensen die jouw pagina hebben geliked zien jouw bericht namelijk. Het kan dus zomaar zijn dat maar 20% van jouw likers jouw bericht in hun tijdlijn zien. Als je dus merkenvoorkeur als doelstelling hebt, dan moet je regelmatig in de tijdlijn voorbij komen van je fans en door meerdere berichten per week te plaatsen vergroot je die kans. Ik heb zelfs klanten die een paar keer per dag berichten plaatsen en waarbij het bereik aanzienlijk is toegenomen sinds ze dat doen.
Wat moet ik dan allemaal plaatsen?
Plaats berichten die jouw doelgroep interessant vindt. Dit is ook de reden dat je echt tijd en energie moet steken in het bepalen van jouw ideale doelgroep. Hoe beter je die hebt beschreven, hoe makkelijker dit gedeelte is. Je kunt dan bijvoorbeeld kijken naar hoe andere pagina’s het doen, die jouw doelgroep leuk vinden of je kunt fora opzoeken in Google waar vragen gesteld worden door jouw potentiële klanten. Door online heel goed te ‘luisteren’ ontdek je wat jouw fan bezighoudt en kun je daar ook jouw berichten op aanpassen.
En op social media ben je vooral sociaal. Help waar mogelijk, toon interesse en ga het gesprek aan. Dat kan natuurlijk over jouw werk gaan, maar sluit vooral aan bij de interesses van je doelgroep. Op die manier bouw je een vriendschap op en krijgen je fans echt het idee dat jij hen ontzettend goed begrijpt en gaan ze je vertrouwen, waarna ze makkelijker bij je willen kopen.
En vooruit dan, nog een extra vraag die mij regelmatig gesteld wordt.
Hoe krijg ik meer likes op mijn pagina?
Wat is de reden dat jij meer likes wilt? Likes zijn in mijn ogen namelijk niet heilig. Likes van familie, vrienden en kennissen die niet tot je doelgroep behoren, zijn leuk, maar niet meer dan dat. Likes van winacties zijn niets waard, als je een prijs verloot die helemaal niets met je eigen diensten of producten te maken heeft. Die mensen hebben alleen je pagina geliked om kans te maken op de prijs, maar zijn niet oprecht geïnteresseerd in jouw dienstverlening. De Facebookgroepen waar je een like geeft en een like terugkrijgt voegen ook niets toe. Het zijn vaak niet jouw ideale klanten en ze liken je alleen om zelf een like te krijgen. Aanbiedingen om likes te kopen, zou ik al helemaal links laten liggen. Dat zijn vaak alleen maar likes uit verwegistan landen, vast niet jouw doelgroepJ
Wat dan wel Marieke… ik zal het je vertellen.
Relevante likes, daar draait het om. Likes van je doelgroep dus. Hoe krijg je die? Door waardevolle berichten te plaatsen die jouw doelgroep aanspreken. Doe je dit met regelmaat dan gaan fans je na een tijdje vanzelf volgen en reageren op de berichten die je plaatst.
Je kunt bijvoorbeeld een super waardevol bericht promoten op Facebook onder een nauwe doelgroep. Op die manier laat je zien wat je te bieden hebt, met jouw bericht en kom je onder de aandacht bij precies de juiste mensen. Dit kan bijvoorbeeld ook prima jouw weggever zijn. Je maakt dan een mooi bericht dat aansluit bij jouw doelgroep en kiest er vervolgens voor om dat bericht te promoten. Twee vliegen in één klap, je komt onder de aandacht bij de juiste groep en je verzameld ook direct e-mailadressen voor jouw e-maillijst.
Hulp nodig?
Heb je het te druk voor jouw social media en wil je het liever uitbesteden? Dat kan ook. Neem dan contact met mij op en dan bespreken we samen de mogelijkheden.